Sistem Pendidikan Di Jepun Lebih Praktikal

Someone told me recently ‘a new standard’ among our society.

Claim BIG, about anything and everything.

Orang yang takde Phd sibuk claim ada Phd. Yang tak pegi Oxford University pon letak education Oxford University on fb profile. Why? Mari bersangka baik, maybe itulah harapan masing2 yang tak kesampaian, bukannya pasal nak menipu.. hehe…
Majlis konvo di Malaysia pon kadang2 agak ‘berlebihan’. Kita celebrate giler2 tapi takde jaminan dapat kerja, belum tentu dapat bayar study loan. Kalau dpt kerja sekalipon, maybe dapat kerja yang takde kaitan dgn kelulusan. Yes, life is hard. That’s the reality. Tapi dengan celebration, manusia dapat lupakan segala kedukaan.
Di Jepun, majlis konvo takdelah meriah sangat pon. Terima ijazah dalam kelas je. Pakai suits, pastu pegi depan kelas bila nama dipanggil untuk terima ijazah dari dekan fakulti. Pastu kitorang ambil gamba ramai2 satu course dengan sensei/profesor sekali. It was very simple ceremony.
My situation was a bit hectic during convo day. Lepas konvo Jumaat pagi, terus pegi Immigration office pasal nak settle visa kerja di Jepun. Lepas settle visa pada belah petang, moving company datang ambil barang untuk berpindah ke another state. Esoknya Sabtu, naik shinkansen ke tempat keje baru dan barang rumah sampai pada masa yang sama. It was packed schedule because hari Isnin dah start kerja. Takde honeymoon period for me. New place, new environment and know nobody. Hari Ahad pula, pergi explore cari supermarket(kalau tak jumpa, kebulurla jawabnya haha), cari bus stop terdekat, cari train station terdekat untuk commute ke tempat kerja.
Sistem di Jepun tak sama dengan Malaysia. Budak2 tahun akhir di Jepun semuanya buat job hunting sebelum graduate. Final year tu sibuk buat thesis final year, applying jobs dan pegi interview sana sini. Lagi cepat dapat keje, lagi cepat relax dan bole focus kpd thesis. Selagi tak confirm dapat keje, memang risau. Jealous gak tengok kengkawan who got hired earlier than me. That’s how competitive and practical they are. Takde buang masa.
Berlainan dengan situasi di sini. Lepas graduate, ada yang lepak2 di rumah dulu beberapa bulan sebelum apply keje. Tak bole nak imagine nak lepak kangkang haha. Even I got full scholarship, I never thought to waste my time. Waktu free time, buat juga part time untuk memenuhi masa lapang. Bukan sebab terdesak untuk pakai duit. I felt good to join local community and introduce Malaysia to Japanese. Boleh improve communication skills dan bahasa Jepun juga.
Sekarang, bukan mentaliti untuk bekerja keras lagi. It’s sad. Kalau orang Malaysia tak mahu kerja keras, warga negara asing yang rajin akan ambil advantage. Cuba perhatikan betapa ramai rakyat Bangladesh yang jual sayur, jual tudung, jual karpet di Malaysia. Rakyat Malaysia yang jadi tukang beli. In the end,  kerajaan juga jadi mangsa. Bukan nak back up kerajaan kerana kerajaan yang ada sekarang bukanlah sempurna. Tapi kita bole perbaiki diri sendiri dari menuding jari kepada orang lain.
Blaming at something else feels very good because we don’t need to be responsible on our action. Do not fall into this trap that we made for ourselves.
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s