Gemuk Kurus Bukan Punca Dari Keturunan

Feeza selalu dengar sesetengah dari kita menyalahkan genetik/keturunan bila mereka bertubuh besar aka gemuk. Tak tau la dari mana mereka dapat excuse ini. Most likely ianya dari sesetengah ‘nonsense’ scientific articles yang mendakwa gemuk ada kaitan dengan genetik atau keturunan. Sebenarnya ada banyak flaw dalam ilmu sains. Ianya tak dapat nak explain hampir semua fenomena yang berlaku kepada manusia atau haiwan. Teori dalam sains hanyalah berdasarkan pemerhatian dari eksperimen yang dilakukan. Technically, observation is based on assumption and speculation. So, bila ada sesetengah ‘experts’ yang mengatakan gemuk atau penyakit berasal dari keturunan, tak tepat sangat2.

Contohnya bila kita tengok satu family bertubuh besar, kita fikir; ‘oh, keturunan gemuk, patutlah…’ . Tapi bila kita kaji, cuma 5 orang berbadan besar, tapi 3 orang lagi bertubuh kurus. Ha, camne tu? Banyak bukti begini di sekeliling kita. Bukti2 camnilah yang dapat menidakkan fakta sains.

Gemuk atau kurus semuanya berpunca dari persekitaran yang mempengaruhi setiap keputusan dalam kehidupan seharian. Contohnya kalau mak selalu buat nasi lemak, nasi goreng, mi goreng, satu keluarga jadi suka makan makanan yang bergoreng. Nak makan, takde masalah sebenarnya. Yang masalahnya bila kita makan ikut nafsu, bukan keperluan. Bila sedap makanan tu, kita nak makan lebih banyak, lebih dari keperluan badan. Lebih2 lagi bila kita makan ramai2. Lagi seronok nak makan sambil borak2. Betul tak? Pernah tak alami situasi camtu?

Pernah rasa geram bila orang kurus cakap mereka makan ‘banyak’, tapi ‘susah nak gemuk’? Haha.. DO NOT believe them. Definisi ‘banyak/sikit’ tak sama untuk setiap individu. Person A fikir makan sepiring dah ‘banyak giler’ for her. Person B pula fikir makan 2 pinggan sebagai makan ‘sikit’. See.. Jangan heran bila kita tengok orang tu maintain kurus  atau gemuk.

Waktu stress, kita tak sedar yang kita makan lebih banyak dari biasa. Kita selalu fikir yang kita makan ‘sikit’ seperti biasa. It’s called delusional. Just because kita tak sedar, tak bermakna ianya tak betul. Yang betul, bila kita timbang berat badan dan berat badan makin bertambah. Itulah bukti yang tak bole dinafikan. It’s also normal that people are so often in denial. Kita masukkan ‘false belief’ just to feel better of ourselves.

Yang paling penting, don’t feel bad of yourself. It is OK kalau badan gemuk sekarang. Tapi ambillah langkah2 yang perlu untuk mengurangkan berat badan. Bukannya makin melantak lebih banyak. haha.. I know, it’s not easy. But it is DOABLE. Semua orang BOLEH lakukannya. Samada nak atau taknak buat saja.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s