Atasi Selsema Yang Terlalu Kerap

Me and selsema bole consider as BFF. Sejak kecil lagi, I memang selalu selsema. Bukanlah teruk sangat selsema, dalam sehari dua saja tapi terlalu kerap. Kalau ada habuk sikit, mesti bersin dan selsema. Jika selsema yang ‘agak teruk’, demam pula akan menyusul. Yang peliknya, waktu tinggal di asmara asrama, kesihatan memang tip top. Bila balik rumah hujung minggu atau cuti semester, mulalah bersin sana sini. Kalau mak menyapu rumah, I akan avoid jauh-jauh. My mom always said this; “ko ni, kalau balik rumah, tak pernah yang sihat.”. Ya mak. Anak mak ni kurang sihat bila balik rumah.πŸ™‚

Oleh sebab alahan pada habuk yang kronik, kerja menyapu atau bersihkan apa jua bukanlah my favorite. Bila kemas rumah, I akan ‘stay in bed’ the next day because of having runny nose and watery nose. Selsema yang jenis meleleh, tak bole buat apa pun except baring dan tido.

I always believed I ‘rajin selsema’ disebabkan sistem imun badan yang lemah. I also believed sistem imun yang lemah pula disebabkan tak mendapat nutrisi dari susu ibu yang secukupnya. Mak cakap, I refused breast milk as early as 3 months old. Oh, don’t ask me why I refused. Maybe, tak sedap kot? hehe.. So I grew up with having formula milk.

This flu issue had been going on until 5-6 years back. I discovered that I must make peace with my own mind to get a healthy body. How to make peace with ourselves? 1st, kita kena tau apa yang buatkan kita jadi selsema. As for myself, one of the reasons selalu dapat selsema ialah tak suka cleaning. Tapi I buat juga cleaning. That’s caused conflict in my mind. A part of me didn’t want to do cleaning but another part of me wanted to do cleaning.

As you can see, the reason is as simple as that. But for mind, it’s not that simple. Emosi dan minda kita selalu ‘berperang sesama sendiri’ samada kita sedar atau tak. Most of the time, kita tak sedar konflik yang berlaku dalam minda sebab kita terlalu sibuk memikirkan hal lain dalam kehidupan.

Bila kita dah tau apa sebabnya, kita try untuk terima isu tersebut. For example, I told myself that It is OK to do cleaning. I repeat it many times until I feel it from my heart. It is a way to accept myself. Bila kita berperang dengan diri sendiri, kita reject diri kita. Rejection is not easy to deal with because it is hurt. This is the 1st step. Accepting bukanlah bole dilakukan sekelip mata. Kita perlu terima diri kita sepenuh hati dengan hati yang ikhlas.

I know I am not the only one who had this flu issue. I know some of my friends are in same situation with me. I was surprised when I discovered that I am not alone. Someone I know even had a surgery to fix this flu issue but the problem itself still has not fixed. It means, flu issue tak bole ‘repair’ dengan any surgery atau ubat-ubatan moden. Ianya perlu pendekatan yang berbeza to tackle it.

Semua penyakit berpunca dari minda kita. Bila kita terlalu banyak fikir, minda kita tak bole relax. Bayangkan mesin yang kena kerja sepanjang masa dan takde masa untuk berehat. Ianya akan rosak juga. Begitu juga dengan minda kita. Our brains need a time off from doing all of thinking.

Jangan ingat bila kita tak buat apa-apa, minda kita juga akan relax. Absolutely NOT. Jika kita tak kawal fikiran kita, ianya akan sentiasa bekerja. Cara untuk kawal fikiran ialah kosongkan minda, tak perlu fikir apa. Trust me, this is not an easy task to do. Maybe kita bole stop thinking for 2 seconds saja. Lepas tu start fikir macam-macam hal.

I am not 100% flu-free yet. But I could say there is a huge improvement in my health. Now, bersin dan selsema takde lagi even kemas rumah. Every time kena selsema, I focused to accept myself and it is ok to be this way. On top of that, I take perahan lemon dengan air masak setiap hari. Lemon mengandungi kadar alkali yang tinggi dan dapat meneutralkan badan yang berasid bila kena selsema.

Buat anda yang kerap selsema, terimalah diri kita seadanya. Jangan benci diri kita. Praktis untuk sayangkan diri sendiri. Not easy but doable. Badan kita ada healing power yang kita tak sedar. Kita bole sembuh asalkan kita percaya yang diri kita bole sembuh.

3 thoughts on “Atasi Selsema Yang Terlalu Kerap

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s