Talam Dua Muka

I am always amused how orang dulu boleh came up with awesome proverbs. Contohnya: talam dua muka. Obviously ianya berasal dari kuih talam yang mempunyai 2 lapisan. Let say black and white. Tapi kenapa kuih talam? Why? Takde ke kuih lain yang bole dijadikan proverb. How about karipap, kuih kegemaran ramai. Mungkin kita bole cipta satu proverb dengan menggunakan kuih karipap.πŸ˜€

Manusia ada bermacam-macam ragam dan perangai. Dalam keluarga kita sendiri pun dah nampak macam-macam perangai pula. Inikan pula satu kampung, satu taman, satu ofis, satu negara dan seterusnya. Of course la pelbagai variasi dan version yang wujud. Ada yang talam dua muka, ada juga yang suka bermuka-muka. Ada juga yang muka seposen.Β 

A while back my BFF did stab me from my back. Oh she didn’t take out a knife and stabbed me. What I meant is she betrayed me in a way I should not reveal here. Indeed it felt very hurt because it came from a person who I trusted so much. It was even hurt because she was the closest friend I ever had.

I had grudges on her for a long time. At one time, I imagined I would punch her nose if I bump onto her one day. Gladly, the day never came(as of today). hehe.. Yeah, life is interesting. This city is not big with small population yet I haven’t met her for more than a decade. Not by coincident. I always run errands and go out to malls. Makan di warung dan pergi pasar malam as usual.

Bila kepercayaan kita dirobek-robek, dah tentu kita tak dapat mempercayai seseorang itu lagi. I am sure sesiapa yang pernah rasa in my situation understand how it was. Lepas I dapat tau what she did, I was extremely mad at her. Marah, geram, sedih semuanya ada. Why I felt that way? Actually it was because I had high expectation on her. Dalam tak sedar, selalunya kita akan set up satu expectaction terhadap satu individu.

Tak kisahlah expectation apa pun. Contohnya suami expect isteri setia kepadanya tapi yang berlaku adalah sebaliknya. Dah tentu hati suami akan remuk redam bila dapat tau perangai isterinya. Lagi satu contoh pula ibu expect anaknya balik kampung setiap bulan tapi anaknya balik kampung setahun sekali. Dah tentu hati ibu sedih.

Expectation semuanya berlaku di luar sedar. Kadang-kadang kita rasa it’s ‘normal and natural’. Yeah, kita sorang je yang berfikir sedemikian tapi ramai lagi orang lain yang tak rasa ‘normal and natural’. Bila kita tak dapat apa yang kita angankan, kita akan berasa kecewa. Lagi tinggi harapan yang kita ada, maka makin besar juga impak kecewa itu.

Tak mudah nak ‘move on’ sebenarnya. For me, I held grudges against my ‘friend'(she’s not my friend anymore) for years and years. I never felt peaceful. Hari-hari teringat apa yang dia dah buat. I laughed as if nothing happened but deep down inside I felt hurt.

One day, something knocked on my head. I heard myself was telling me; “sudahlah Feeza. make peaceful with yourself”. That day, I felt seolah-olah melepaskan satu bebanan yang amat berat yang dah dipikul bertahun-tahun lamanya. I decided to forgive her and let it go. Memaafkan orang lain kerana diri kita sendiri, bukan sebab lain. Trust me, diri akan rasa ‘ringan’ dan lega bila kita tidak menyimpan sebarang dendam dan marah.

Ada orang cakap, kalau selalu marah, kita akan cepat tua. Dulu, I rasa ianya satu jenaka untuk menghilangkan rasa marah tapi sebenarnya memang betul. Bila kita marah, kita akan stress. Bila stress, kita akan dapat sakit. Bila kita sakit, kadar penuaan akan meningkat dengan sangat cepat. Tak caye? Don’t believe me. Just observe.

Cuba perhatikan kenalan kita yang dulunya sihat dan tiba-tiba jatuh sakit dan sakit kronik. Kita akan nampak wajahnya kelihatan sangat tua berbanding beberapa bulan dulu. Energy orang sakit tak sama dengan orang sihat. So memang betullah kalau selalu marah cepat tua. heheh..

Marah ialah satu perasaan normal. Semua orang ada sifat marah samada ditunjukkan atau tak. Ada yang suka simpan marah dalam diam. Ada juga yang express marah secara terang-terangan(i am like that heee). Tapi yang tak betulnya kalau kita marah berpanjangan, tak kesudahan. Tak perlu marah lama-lama. Kita switch on-off button cepat-cepat for the sake of ourselves. Bukan untuk orang lain tapi untuk diri kita sendiri.

Bila kita bebas dari dendam dan marah, hidup akan lebih tenang dan ceria. Now, I think I can face that ‘friend’ peacefully if I meet her one day. But I think it is less likely to meet her. My life path is far away from her now. That’s why I said life is interesting. It works in a miraculous way. Bila kita choose different path, kita takkan jumpa lagi people from the past. But if you are still mingle with same people from the past, it means your life path are same with them.

Again, nothing is ‘bad or good’. Seseorang itu didatangkan kepada kita untuk sesuatu tujuan. Tujuannya tak lain untuk kita learn something about life. I learned that I need to forgive people to be happy. That’s my lesson. I am grateful and thankful to ‘that friend’ because she taught me a valuable life lesson.

Life lesson is priceless. It can’t be bought by money. It comes from experiences. Some say, orang tua banyak makan garam.πŸ˜‰ Itu bukanlah bermakna lagi tua seseorang itu maka lagi banyak ‘life lesson’ yang didapatinya. NO. It does not. Not necessarily. Life lesson tak seiringan dengan usia. Cuma kita perlulah banyak perhatikan diri sendiri dari sibuk menjaga hal orang lain.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s