Betul ke makan supplement boleh lebatkan rambut?

Betul ke? That was the question I asked to myself.

Rasanya ‘semua’ orang mengalami keguguran rambut. Samada gugur secara kronik atau tak saja. For me, rambut dah gugur like more than 10 years. Awal-awal dulu memang rasa tak kisah. Ingatkan ‘normal’ je. Tapi bila lihat setiap hari rambut gugur, hati dah start rasa cuak. So I went to pharmacy and asked a pharmacist there. He said kalau gugur less than 100 helai sehari, tak perlu risau, ianya normal untuk humans. I was like ‘REALLY? 100 helai? are you kidding me?’

The pharmacist was a Japanese because I was in Japan at the moment. Since I thought Japanese are advanced in technologies and research, I took that words but with some uneasiness. I kept telling myself no need to worry bout hair fall and it’s just ‘normal’. Trust me, it’s easier to say than done. Even I was trying very hard to tell myself every day, I was in huge doubt. The problem was prolong for years and years until I really felt ‘tak kisah’. Apa nak jadi, jadilah.. Dah malas nak ambil kisah lagi. Penat rasanya.

Beberapa tahun lepas, I discovered that rambut gugur because akar rambut tak sihat dan kulit kepala tak sihat. Cuba bayangkan seperti akar pokok yang tak kuat mencengkam pada tanah. Apa jadi bila hujan dan angin. Dah tentu akar pokok tu senang tercabut. So, what to do? 1st step is to strengthen our hair roots. How to strengthen our hair roots? I asked that question to myself. After did some research an googled, I came with an idea that mayyybee I need to take supplement.

VitaminSupplementLabels

According to some research, akar rambut tak kuat sebab kekurangan mineral zink(zinc) dalam badan kita. So, I gave a try.. Beli zink supplement from company s******. After took zinc for 3-4 months, masih tak nampak sebarang perubahan pada rambut. Rambut tetap gugur especially lepas mandi. Not only that, bila duduk relax pun I dapat rasa yang rambut gugur ke lengan one by one from time to time. Kat katil jangan cakaplah. Tiap-tiap hari kutip rambut gugur atas cadar..😦

At last I decided not to finish zinc supplement because I believe it’s just doesn’t work for me. Maybe it works for other people but it’s just not for me. Around that time, shampoo Bawang start keluar tv dan iklan. My bro has tried it and he said it’s ‘ok’ for him. So I tried shampoo Bawang dan guna tiap2 hari. Well, my routine was shampooing my hair every 2 days but lepas guna shampoo Bawang, I guna every day because it has less chemical substance compare to commercial shampoo in our market(at least I thought so).

Amazingly, after guna shampoo Bawang for several weeks(less than a month), dah nampak rambut gugur makin sikit especially lepas shampoo rambut. Kat cadar pun dah kurang rambut gugur. Yes, rambut tetap gugur tapi kuantitinya makin kurang berbanding sebelum guna shampoo Bawang. Rambut juga gugur even bukan waktu mandi but makin sikit. To me, it’s a ‘huge improvement’ for myself.

Actually, I wasn’t expect anything from shampoo Bawang. Tak nak rasa frustrated lagi just like makan zinc supplement tapi takde improvement. Some say ‘less is more’. I think it’s very true in my case. So far, dah lebih 3 tahun guna shampoo Bawang and I wash my hair every single day. I have oily scalp. Kalau tak basuh guna shampoo every day, rambut dah jadi oily at next 2nd day, jadi berkusam dan tak bermaya.

At the same time, I also make peace with myself. Not only rely on external care, but I think it’s extremely important to work with my emotion. I admit I hated my hair when it looked ‘dull’ and ‘not fluffy’. When I hated my hair it also means I didn’t love my body. I rejected myself. Self acceptance is very very important in this.

Yeah, now I am a happy person. I like my hair, I love my body. Therefore I accept myself wholeheartedly inside out.

Here I am not saying you should not take any supplement. Kalau rasa makan supplement boleh menambahkan kesihatan pada tubuh badan, makanlah. It’s your decision anyway. But for me seboleh-bolehnya tak nak makan sebarang ubat-ubatan anymore. In fact, I could say I didn’t take any medicines for 5-6 years already. The last medicine I took was flu drug.

Bagi mereka yang mengalami keguguran rambut, kalau gugur kurang 100 helai sehari, tak perlulah risau lebih. Sebenarnya bila kita makin risau, rambut makin gugur. Caye tak? Yes, trust me. I have witnessed this by myself. When I am stressed, I noticed that rambut akan gugur lebih banyak dari biasa. Memang nampak rambut berterabur atas cadar dan atas lantai. Bila kurang stress dan emosi stabil, sangat sikit rambut gugur.

What does this tell you? Emosi memainkan peranan besar dalam apa jua perkara. Tekanan amat berkait rapat dengan kesihatan tubuh badan. It’s very subtle. Selalunya kita tak perasan hal ini sebab terlalu sibuk dengan urusan seharian. Sibuk dengan urusan di pejabat, sibuk nak uruskan rumah dan anak-anak.. At last, kita terlupa nak pay attention to our body.

Apa jua yang berlaku kepada tubuh kita adalah ‘signs’/tanda yang tak bole dinafikan. We can choose to ignore or to pay attention to it. Bila emosi stabil, kita tak stress dan badan pun jadi sihat semulajadi tanpa ambil sebarang supplement. Ada juga sesetengahnya yang ambil supplement to feel better of themselves. Tak salah juga but I choose to believe nature is the best.🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s