Skynet or SkyNut?

Hella yes! Skynet drove me nuts recently. So, I call them as SkyNUT. Feeza amat jarang(this year saja, 4-5 kali) menggunakan perkhidmatan Skynut tapi atas sebab2 tertentu, Feeza menggunakan khidmat mereka. Di sini, Feeza bukan nak complaint tapi untuk sharing dan ajak anda semua ambil iktibar dari pengalaman Feeza.

Dari pengalaman, Skynut hanya mengambil berat customer ‘bandar’ saja. Tapi jika tempat anda ‘jauh’ dari office diorg, maka package anda akan delay beberapa hari dan diorg akan hantar mengikut ‘kesenangan masa’ mereka saja. Of course sebelum guna service, mereka claim; harini hantar, esok kita deliver. Tapi mereka tak mention the rest of the sentence. Kami akan deliver jika alamat penerima berdekatan dengan ofis kami. kalau tak, delivery time frame ialah ‘beberapa hari’.

The sender sent me the package on Monday dan patutnya Feeza terima on Tuesday or Wednesday. Tunggu punya tunggu, Khamis pagi masih tak sampai2. So, I called the Skynut branch and asked the status of the parcel. The clerk said; kitorang tak masuk tempat akak tiap2 hari. Tapi harini kitorang masuk, kita deliver parcel akak. Petang nanti budak kita hantar.

Okla tu, dia ckp nak deliver petang nya. Feeza masih boleh bersabar. ‘Malangnya’, sampai Jumaat tengahari masih tak terima. They drove me nuts especially the clerk. I don’t like people yg beriye2 promise bagai tapi tak tepati janji. If you can’t, DON’T promise anything especially to customers. It makes your words ‘powerless’, people hilang trust on u.. So, Feeza called the branch again. The clerk responded: oh, parcel akak besar sgt. Tak muat nak naik motor. Semalam diorg hantar dokumen saja. Kitorg kena arrange lorry utk akak.

I felt like, ”What the heck!” Pelik sgt2 camne Skynut ni wat keje. Korang tak check ke each mails/parcels tu kecik atau besar? Korang tak organize ke yg mana satu patut hantar naik motor, yg mana satu patut gunakan lori? Korang takde schedule ke utk deliver huge parcels atau small parcels. My answer to that clerk was she MUST arrange lorry for me NOW. She answered: ye ye, saya arrange lorry utk akak.. At that moment, Feeza tak percaya lagi her words even though she said ‘yes’..

Finally, I received the package on Saturday morning after rasa irritate and loss my temper. My hubby asked me; why are you doing this to yourself? Explain please..(dia heran nape masih gunakan service Skynut even though dah banyak kali dealing with their inefficiency). My answer: I thought they have changed. Last time(the only time) they delivered a package on time.Β  Yeah, I was very hopeful that Skynut has changed their attitude into more efficient courier. My hubby asked again: do you think they will change because of YOU?

At that moment, something was ‘click’ in my mind. I justtt realized that nobody will change unless they are willing to. The mentality of Skynut people won’t change unless they are willing to change. So, technically my hope was ‘totally useless’ and wasting my energy. I answered him: I should slap my face, shouldn’t I? Honestly, I wanted to slap my face because of being ‘silly’.

Look around us. Look at our family. Sometimes anak2 kita ‘susah’ nak mendengar kata. Kita cakap beribu2 kali pun, mereka masih ikut kepala sendiri. Sometimes we warn them for a danger, tapi yg dilarang itu jugalah yg nk dibuat. Ever experienced that? Again, people won’t change unless they are willing to change, tak kira budak, org dewasa atau org ‘veteran’. My suggestion… Do not expect anything from them. Yes, kita bole beritahu this and that. At the end of the day, they are fully responsible on their own actions. Nothing more, nothing less.

Every one of us need to go through certain things. It needs to happen no matter we try to avoid it. It’s just unavoidable. As for me, I have enough of Skynut. I don’t want to deal unpleasant experience with them anymore. After all, it is an option.

Kita ada pilihan dan keputusan terletak di tangan kita. Bila kita decide to do something, it means we are ready to face ‘everything’ that comes with that decision. Unfortunately, we tend to blame at others because we want to feel good of ourselves. We tried to convince ourselves that we have made ‘right’ decision. When things didn’t go our ways, we got upset, frustrated, annoyed, irritated etc. We are too ego to accept that we are fully responsible on our actions.

The truth is, it never be others’ fault. Orang lain tak pernah buatkan decision utk kita. Nobody acukan pistol kat kepala kita untuk buat one decision. Hanya diri sendiri. Yeah, only you, only me…

 

One thought on “Skynet or SkyNut?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s