Jujur Atau Hipokrit?

Sewaktu Feeza baru menjejakkan kaki di Jepun(more than 10 years back), my senpai(senior) ‘warned’ me about Japanese behavior. The senpai said something like: “Feeza… Orang Jepun ni hipokrit. Mulut cakap lain, hati cakap lain. Don’t believe them.” Memandangkan masih baru di Jepun dan tak faham lagi selok belok orang Jepun, Feeza anggap that ‘warning’ sebagai peringatan untuk ‘berjaga2’..

As time went by, kengkawan berbangsa Jepun juga semakin ramai termasuklah kawan2 satu course dan golongan kakak/pakcik/makcik yang amat suka bergaul dengan foreigners. From my observation, there is no such a ‘hypocrite’ in Japanese. To me, Japanese adalah golongan yang amat respect to other people. Jika mereka tak bersetuju dengan pendapat kita, mereka bukanlah golongan yang suka bertekak seolah2 mereka saja yang betul. Nope, they are not like that.

Response yang paling common ialah ‘I see’.. Sometimes they commented ‘omoshiroi ne'(that’s interesting..) sambil mengangguk2kan kepala mereka.šŸ™‚ Japanese takkan argue yang pendapat kita ‘salah’. Siapalah kita untuk mengatakan yg seseorang itu bersikap hipokrit sedangkan kita tak tau apa yang ada dalam minda mereka. Apa jua pendapat kita, apa jua pendapat orang lain, semuanya adalah betul belaka. In fact, nothing is ‘wrong’ or ‘right’. Semuanya bergantung kepada persepsi dan pengalaman masing2.

I think Japanese are more aware with this common sense. Jika kita melihat diri kita di dalam cermin, tangan kiri kita berada di belah kanan, tangan kanan pula berada di belah kiri. So, yang mana satu belah kiri? It is ‘none’. Both positions boleh dianggap belah kiri atau belah kanan tak kira nak argue camne sekalipun. Bertekak sampai kering tekak pun tak guna.

Sewaktu Feeza berada di high school, Feeza amat suka cakap straight to the point until sesetengah rakan yang mendengarnya rasa kecik hati. Not only that, sometimes I received ‘love letter’ yg bertulis ‘Semoga dapat cancer mulut’ etc. haha.. Bukanlah intention Feeza untuk buatkan mereka rasa kecik hati atau panas telinga. You know, sometimes ‘truth’ can be a bitter one. Kebenaran itu amat pahit. Jika yang mendengarnya tak dapat terima apa yang Feeza cakap, that’s their issue. Not mine. It’s simply like that.

After encountered lots of experiences(takde la banyak mana pun), sometimes Feeza rasa berdiam diri lebih baik dari berkata2. Or just respond ‘I see’ seperti Japanese.šŸ˜€ Logically, bila tak bercakap, Feeza dapat save energy and time. Sometimes, yang mendengarnya pula tak faham apa yang kita maksudkan kerana masing2 membuat penilaian, judging atau bercakap based on their karma(mental impressions). Ini bukanlah a step back or hypocrite. But we have certain beliefs in our minds. Stick on that beliefs and we will be all right..

Maybe anda pernah berjumpa dengan sesetengah orang yang suka ‘bermuka2’ atau hipokrit. Let them be.. Accepting them as their ‘unique character’. Tak perlu rasa geram atau sakit hati. Mereka ada reason tersendiri utk bersikap sedemikian. When we think someone is ‘honest or hypocrite’, sebenarnya kita telah melabel mereka secara tak sedar. Judging is ‘not a smart action’.

Jujur kepada diri sendiri amat penting. What is ‘honesty’? I define it as meluahkan apa yang kita fikirkan dan rasa. Yeah, very simple. If you love someone, tell her/him directly. Bila kita jujur kepada diri sendiri, kita juga akan bertemu orang yang jujur. Bila kita bertemu mereka yang bersikap hipokrit, itu bermakna kita juga adalah seorang yang hipokrit. Other people are a reflection of ourselves. Like attracts like. It’s a Law of Attraction.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s