Mendidik anak yang suka menonton cartoon animasi

A friend of mine bercerita bahawa anak2nya kuat sangat menonton cartoon sehinggakan dia sendiri tak dapat nak menonton rancangan kegemarannya. Anak2nya bukan saja menonton cartoon di tv, malahan juga menonton di computer, laptop dan ipad. Bila dia membuka ipad, anak2nya sibuk juga menempel sekali dan nak tengok cartoon. Pendek kata, apa juga gadget yang boleh menonton cartoon, mereka akan menontonnya di situ.

Yes, Feeza amat faham yang kanak2 amat suka menonton cartoon. Waktu Feeza kecil dulu, cartoon Smurfs, Pink Panther, Thundercats dan Transformers merupakan antara animasi yang digemari.🙂 Cuma waktu dahulu, kita takde Astro yang menyiarkan cartoon 24 jam sehari. Oleh itu, kanak2 dahulu menonton cartoon pada waktu tertentu saja especially pada waktu petang dan hujung minggu.

Kemudian zaman berubah dan kanak2 ada ‘lebih peluang’ untuk menonton cartoons. Sesetengah keluarga melanggan Astro. Tak kurang juga yang membeli VCD cartoon dan menontonnya melalui DVD player atau computer. I still remember that my little cousins leka mengadap cartoon. Jika kita minta untuk ubah siaran, dia start throw a tantrum.

Mengapa kanak2 sangat suka menonton cartoon? First of all, kita perlu faham that ‘kids do what kids do’. It means, menonton cartoon merupakan fitrah/natural things for kids. Just like monkeys love banana. It’s unquestionable.

Next question: patutkah kita membiarkan anak2 menonton cartoon tanpa had? The most obvious answer is of course we should not do that. Sebagai ibu bapa, anda boleh membenarkan mereka menonton cartoon tapi perlu mendidik anak2 bahawa ada had tertentu untuk menonton cartoon dan tv.

Jika kanak2 menonton cartoon 24 jam sehari, ini menunjukkan parents tak tahu untuk mengawal anak2. I could say that the parents are lack of parenting knowledge. This is not all ‘bad’ because most parents never had parenting knowledge at the first place. They don’t learn parenting knowledge like learning mathematics at school.😉 Parents learn from experiences. Tapi dalam zaman sekarang, parents boleh melakukan inisiatif sendiri dengan membaca articles dari internet(berkaitan parenting), berbincang dalam forum dan sebagainya..

Ibu bapa patut menetapkan jadual dalam kehidupan anak2. Contohnya anak2 hanya boleh menonton cartoon 2 jam sehari, ajak pergi bermain di taman 1 jam sehari, ajar membaca 1 jam sehari dan sebagainya.You can decide anything at any time and adjust it with your time as long as it benefits your kids.

Jika kanak2 mengadap tv 24 jam, sebenarnya mereka tak tau what to do. They are bored. They only know that watching cartoon is ‘the only way’ to spend their time. So jika anda ubah perspektif ini, anda mengajar new knowledge to their minds.

Sungguhpun begitu, ada juga sesetengah ibu bapa yang ‘mengajar’ anak2 mereka agar menonton cartoon all the time. Ini berlaku bila ibu bapa sibuk mengemas rumah, basuh baju, memasak dan sebagainya.  Untuk mengalih perhatian anak2, mereka turn on tv dan buka cartoon agar anak2 tak bising dan mengacau mereka.

This method mungkin berkesan but ‘not a wise’ thing to do. Jika this method diamalkan dalam jangka masa yang lama, anak2 akan sukar untuk berenggang dari tv. Jika ibubapa complain yang anak2nya menonton cartoon pagi petang siang malam, ibubapa lah yang patut dipersalahkan kerana mereka sendiri mengajar anak2 agar menonton cartoon tanpa had.

As parents, do a wise thing when you raise your kids. Accept kesalahan diri jika ada yang ‘tak kena’ dalam diri anak2. Kita semua belajar dari pengalaman kerana pengalaman adalah ‘guru’ yang paling berharga.🙂

Bagaimanakah anda mendidik anak2 dari menonton cartoon tanpa had? Jom share..

2 thoughts on “Mendidik anak yang suka menonton cartoon animasi

  1. I tak suka buka siaran cartoon utk anak2. tapi i akan buka astro oasis (time zikir, nasyid, etc.) Guess what, anak dara i yang umur 1.5 years tu pun tahu macamana nak azan, of course in her own rendition la…hehehe.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s