Pengalaman Chicken Pox Cengkering

Kata orang, at least sekali seumur hidup mesti kena cengkering atau chicken pox. Cengkering juga disebut sebagai campak berair. In Japanese pula dipanggil mizuboso. Feeza juga pernah kena cengkering sewaktu berumur 21 tahun. Yes, 21 tahun dikira ‘adult’ la juga even though chicken pox selalu menyerang kanak2. Urghh, maybe Feeza masih ‘kanak2’ pada waktu itu. 8)

Dalam masyarakat Melayu di Malaysia, terlalu banyak pantang larang yang diamalkan termasuklah pantang larang bila terkena cengkering atau chicken pox. Yang Feeza pernah dengar, antaranya ialah ‘tak boleh dengar orang memasak’, ‘tak boleh makan kicap’, dan macam2 lagi(dah lupa). Ada juga petua tradisional yang diamalkan bagi mencepatkan proses pemulihan contohnya minum air kelapa muda.

Sewaktu terkena chicken pox, Feeza berada di Jepun dan sedang dalam persiapan untuk menghadapi peperiksaan akhir tahun 1. Pasal chicken pox, Feeza tak dapat ambil exam sebab dapat cuti sakit 2 weeks from doctor. Feeza juga tak dapat nak ikut petua atau pantang larang yang diajar oleh mak. So, Feeza ikut cara Jepun. Doktor Jepun cakap, takde pantang at all! Makanlah apa saja yang anda nak makan. At first, memang surprised sebab this mind dah diajar dengan macam2 pantang. At second thought, I thought why don’t I give a try, following Japanese style. Doktor hanya bagi ubat demam, pain killer dan cream. That’s it.

So yes, Feeza memang tak pantang langsung. Walaupun dikatakan tak boleh makan kicap(kicap dipercayai boleh menyebabkan bekas luka chicken pox menjadi hitam), Feeza makan juga ikan belut bakar berkicap style Jepun(unagidon) sebab tak larat nak masak. Seluruh badan terasa bisa dan tak larat. Kulit kepala terasa tegang macam nak tercabut rambut especially sebelum swollen tu pecah. Demam memang ada tapi tak terasa demam sangat sebab tengah winter(cuaca sangat sejuk dan badan tak rasa panas).

Unagi don yang sangat sedap

Selepas swollen/bengkak/bintat berair tu pecah(after one week), demam dan sakit badan semakin berkurangan. Sebenarnya, waktu kritikal chicken pox ialah lepas bengkak merah tu pecah, bukannya sebelum pecah. From medical aspect, cecair itulah mengandungi virus yang boleh disebarkan kepada orang lain dan kita tak boleh berjumpa dengan sesiapa. Kena kuarantin. I was ‘scolded’ by my friend because selamba keluar masuk hostel’s kitchen for cooking. She said, I need to stay in my room until I heal completely.πŸ™‚ Oh, I just couldn’t stand eating Japanese foods every single day. Once dah larat bangun memasak, terus masuk kitchen to cook Malaysian foods.

Selepas bengkak merah berair tu pecah, Feeza hanya gunakan cream yang dibeli dari farmasi(di Jepun, kita jumpa doktor untuk dapatkan pengesahan jenis ubat yang patut diambil tapi ubat dibeli di farmasi). Of course bekas hitam chicken pox memang wujud lepas bengkak merah tu pecah. At that moment, selamba je pegi ambil exam dengan muka yang dah tak cun. hehe.. Malu memang malu but it was a proof that I was sick. At least, sensei percaya la kan.. Bekas kudis hitam hanya bertahan dalam seminggu dua saja. Tak lama sebab ianya tanggal sendiri bila luka dah kering.

Feeza juga tak amalkan sebarang petua untuk mempercepatkan proses pemulihan. Hanya gunakan krim sapu. It took me almost 2 months to heal completely from all scars.Β  After that, I get ‘my face back’ even though ada 2 biji lekuk di muka from chicken pox. As time goes by, lekuk scar tu makin cetek.. Scar juga tak hitam walaupun Feeza makan kicap!

From my insight and experience above, pantang larang dan petua bukanlah ‘absolute’, tak wajib diikut atau diguna-pakai. Our body is amazing organ and it can heal by itself. We called it as ‘natural healing’. Badan kita ada mekanisme yang tersendiri untuk ‘betulkan’ semula bila berlaku ‘disorder’.

Tapi jika anda percaya dengan pantang-larang dan petua, maybe anda patut ikut for the sake of ‘peace of mind’. Because what you believe will manifest according to your beliefs.

5 thoughts on “Pengalaman Chicken Pox Cengkering

  1. Saya rasa, persekitaran memainkan peranan…pantang larang mungkin ikut kesesuaian cuaca di malaysia…mungkin di jepun mmg xperlu berpantang…kena bereksperimen dengan keadaan di malaysia…

  2. Dah 2 minggu sy kena chicken pox.agak sedih jugak tgok keadaan muka ,luka dah beransur pulih.cuma risau parut kat muka😦.skrng stay dkt umah je x pegi mana2.ada tips x nk bg parut hilanh cpt?😦

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s