Tafsiran Mimpi Dan Minda Bawah Sedar

Jika anda bermimpi sesuatu, sudah tentu anda tertanya2 apakah tafsiran mimpi tersebut. Ada yang cakap mimpi hanyalah ‘mainan tid0’. Jika ianya ‘mainan tido’, apakah kaitan sesuatu mimpi dengan kehidupan kita? Terlalu banyak buku berkaitan ramalan mimpi atau tafsiran mimpi yang diterbitkan pada masa kini.

Sebenarnya mimpi berkait rapat dengan minda kita tanpa disedari. In other words, dream is interpretation of our subconscious minds. Yes, subconscious mind. What is subconscious mind? First, kita mesti faham bahawa minda kita terbahagi kepada dua iaitu minda sedar dan minda bawah sedar(dipanggil juga minda separa sedar atau minda luar sedar). Subconscious mind ialah minda bawah sedar, yang tak difokuskan secara terus, tapi secara indirect.

Contohnya sewaktu cuaca panas, kita berasa haus dan terasa nak makan aiskrim. Itu minda sedar yang ‘bercakap’. Tapi dalam masa yang sama, kita dapati kulit kita start merah, keluar ruam. Ruam itulah result minda bawah sedar yang mengatakan anda tak suka cuaca panas. Bila anda tak suka, anda start ‘creating one way’ to express rasa tak suka itu.

Ok, apa pula kaitannya dengan mimpi? Mimpi adalah salah satu cara minda bawah sedar untuk ‘berkomunikasi’ dengan minda sedar especially bila ‘one issue is too strong’ in subconscious mind. Feeza berikan beberapa contoh di bawah untuk anda faham dengan lebih mendalam.

Mimpi 1: anda bermimpi berjumpa kawan2 sekolah sewaktu kecik2 dulu >> Dalam minda sedar, anda tak pernah terfikir untuk berjumpa kawan2 lama tapi ianya ada terperosok dalam minda bawah sedar. bila ianya ‘too strong’, fikiran tersebut akan muncul dalam bentuk mimpi. Maybe anda memang nak jumpa kawan2 lama tapi kekangan masa menyebabkan anda lupakan hasrat tersebut.

Mimpi 2: bermimpi memperoleh bayi atau berjumpa anak kecil >> Anda memperoleh ‘alamat’ seperti ini jika anda hendak memulakan kehidupan baru atau memulakan sesuatu yang anda tak pernah buat sebelum ini. ianya dianggap sebagai langkah permulaan dan bertatih2 seperti bayi.

Sebenarnya mimpi ada berjuta2 jenis kerana setiap minda adalah unik. Minda Feeza tak sama dengan minda anda dan begitulah sebaliknya. Tafsiran mimpi yang dialami oleh Feeza contohnya juga takkan sama dengan tafsiran mimpi anda kerana kehidupan kita tak sama. Maybe not 100% exactly same but it’s more into ‘pretty similar’ because we are just ‘ordinary human’. So, takde tafsiran mimpi yang boleh dikatakan sebagai ‘one fits all’. It won’t be the same seperti memakai baju atau mencuba kasut baru. 🙂

Tapi bagaimana pula dengan ‘mimpi buruk’ yang dialami oleh sesetengah manusia? The truth is, nothing is ‘bad’ or ‘good’. Ianya hanyalah satu persepsi sebab kita sudah terbiasa sejak kecil untuk melabelkan sesuatu. Bila kita tak suka dengan sesuatu outcome, kita label sebagai ‘bad’. Bila kita suka dengan sesuatu result, kita labelkan sebagai ‘good ones’. There is no such a thing as ‘bad dream’ or ‘nightmare’.

Sekiranya anda bermimpi sesuatu, cuba anda fikirkan sejenak apakah yang bermain di fikiran anda pada waktu tersebut. Mimpi boleh datang secara tak langsung menggunakan sesuatu objek. Oleh itu, fokuskan kepada objek tersebut. Seperti contoh dalam Mimpi 2; bermimpi bayi atau anak kecil. Kita boleh interpret bayi sebagai simbol kehidupan baru, perlukan bimbingan dan perhatian, manja, comel dan sebagainya.

Selain itu, mimpi juga boleh datang secara langsung lebih2 lagi jika anda memikirkan sesuatu perkara itu pagi petang siang malam. Jika anda terlalu taksub untuk membeli kereta baru, mungkin Toyota Alphard(contohnya) tiba2 masuk dalam mimpi anda. 😉

Mimpi yang anda alami bukanlah sesuatu yang ‘boleh diramalkan’. Jika ianya boleh diramalkan, ini bermakna ‘belum berlaku’. Mimpi adalah fikiran di dalam minda bawah sedar yang anda telah alami(past events), sedang alami(present events) atau yang akan datang(future events, anda harapkan ianya untuk berlaku).

Kini mimpi anda bukanlah rahsia lagi. 8) Apakah mimpi anda baru2 ini? Adakah anda berjaya mentafsir mimpi anda dan kaitkan dengan kehidupan anda(past or present)? Jom share dengan Feeza…

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s