Susu penyebab penyakit? Betul ke ni?

Jika Feeza kata susu adalah salah satu penyebab penyakit, adakah anda percaya? Woopss jangan percaya membuta tuli tapi teruskan pembacaan anda.

Semua orang pernah minum susu samada susu badan atau susu lembu. :)Β Baru2 ini someone yang Feeza kenal telah dinasihati oleh doctor specialist agar tak mengambil susu dalam diet seharian kerana telah mempunyai kadar kalsium yang tinggi dalam badan. Bukan itu saja ianya ditakuti akan timbul penyakit lain bila kadar kalsium berlebihan dalam badan.

susu milk

Kita selalu dengar dalam tv, surat khabar dan internet bahawa susu amat penting untuk tulang. Bukankah ianya amat kontra dengan pengetahuan kita selama ini? Iklan mengenai kebaikan susu juga selalu ada di mana2. Kita berikan baby dengan susu ibu atau susu formula sehingga mereka membesar. Kita juga diberikan susu oleh ibu kita sejak kita lahir sehinggalah kita pandai berlari.

Benarkan susu boleh menyebabkan penyakit? Jika kita renung kembali, susu yang ada di pasaran bukanlah susu yang ‘bagus’. Kebanyakan lembu disuntik dengan pelbagai hormones untuk membolehkannya mengeluarkan susu dalam kuantiti yang banyak. Bila kita minum susu, kita ‘minum hormones’ yang disuntik ke lembu tersebut secara tak langsung. Can you imagine it?

Hormones ini mengandungi bahan kimia yang boleh menjejaskan kesihatan kita. Kita tak sedari hal ini kerana kita selalu disogokkan oleh iklan susu yang mengatakan susu amat baik untuk tubuh badan kita. Ada juga iklan yang mendakwa susu dapat mengelakkan ‘osteoporosis’ atau ‘reput tulang’.

Yes, indeed milk is good ifff it comes from ‘good sources’. Jika susu yang anda minum berasal dari lembu ‘tulen’ yang tak disuntik hormones/bahan kimia, probably it is good for your health. If it is not the case, well you know what is the rest.πŸ˜‰

Jika anda pernah balik ke kampung atau melalui kawasan pedalaman di dalam Malaysia, mungkin anda pernah ternampak lembu kampung yang ‘kurus’ sehingga boleh nampak rangka.πŸ˜€ Feeza selalu heran kenapa lembu kampung boleh ‘langsing’ camtu sekali. Now I found the answer. Kebanyakan lembu kampung tidak disuntik dengan hormon pembesaran seperti lembu susu/lembu bandar yang ‘montok dan gebu’. So, it does make sense that lembu kampung can ‘stay slim’. Interesting, isn’t it?

Walaupun Feeza takde bukti2 dari kajian saintifik, tapi dari apa yang Feeza tulis di atas adalah dari observations. You don’t need all scientific research because it is too obvious. It goes like this:

Lembu –> disuntik dengan hormon/bahan kimia –> hormon meresap ke susu, daging, tulang lembu –> kita makan daging lembu, minum susu lembu etc.

Apa yang anda nampak dari hubungan di atas? Yes, anda makan hormon/bahan kimia yang disuntik ke lembu.

Here is another proof. Adakah anda berasa sakit perut bila minum ‘susu segar’? Feeza juga mengalami keadaan sedemikian. Yang peliknya, jika minum susu strawberry atau susu coklat, ok je.. Perut ni ngada2 kan? :p Well, perut bukannya ‘mengada2’ tapi ianya menunjukkan bahawa it is ‘wrong’ to drink ‘susu segar’. Walaupun dikatakan ‘susu segar’, ia bukanlah ‘fresh’ betul sebab sudah disteril dan diproses terlebih dahulu. Sesetengah doktor/scientists menganggap ianya ‘normal’ sebab 70% dari populasi manusia mengalami keadaan tersebut.

The truth is it is ‘not normal’. Mother nature wants to show us how thing is. Kita tak boleh ignore camtu2 saja. Nothing is coincident. Β Now, what is your step? You can ignore what I said above or you can do something to change your lifestyle. Maybe it is impossible to change your lifestyle drastically. Tapi kita masih boleh mengubahnya sedikit demi sedikit. Jika sekarang kita minum susu 7 hari seminggu, kita kurangkan minum kepada 5 sehari seminggu contohnya. Kemudian kita kurangkan diet makan daging lembu kepada seminggu sekali. It’s all up to you if you really want to have a healthy life.

Apakah pendapat anda? Berapa kali anda minum susu dalam seminggu? Jom kita share..

5 thoughts on “Susu penyebab penyakit? Betul ke ni?

  1. nampaknya kena ternak lembu sendiri lah mcm ni hehe..hari tu terbaca artikel pasal kenapa wanita di china sgt jarang kena breast cancer banding ngan org kita…bila kaji2 diorg dapati wanita di China tak amalkan minum susu dan makanan dr sumber tenusu spt yogurt dll..wallahualam tak tahu lah sejauh mana kebenarannya…

    1. aha liya. kite pon ada baca article pasal chinese women tu. and it really does make sense. its been planted in our mind since we were kid that ‘milk is good for health’. if kita found opposite fact, agak susah nak terima. so, terpulanglah kepada kita camne nak jaga kesihatan in ‘natural ways’. processed foods and drinks memang tak elok utk kesihatan dalam jangka masa panjang. jangan mudah terpengaruh dengan iklan2 yg claim certain foods/drinks dpt ‘improve health’. jadilah pengguna yg bijak..

  2. kalau tak ambil susu/apa2 makanan tenusu..mcm mana nak jaga tahap kalsium dlm badan ..kalsium kalau tak cukup pun jadi sakit jugak..amik supplement yg ada calcium , perhaps?

    1. how bout this liya? u penah dgr bout ‘vegan/ vegetarian’? some people yg diet nya hanya mkn veggies or plants. some of them tak ambil dairy products tapi masih boleh live healthy. itulah bukti kita tak jatuh sakit even tak ambil calcium. u boleh ganti dgn eating other foods utk dapatkan calcium if u concerned ‘tak cukup calcium’. my grandpa(90 yrs old) and grandma(70++) jarang sangat ambil susu tapi mereka takde bone issues.. minda kita dah dilatih utk minum susu oleh experts and marketers. oleh itu amat sukar utk act oppositely.. after all, the choice is yours..πŸ™‚

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s