Sistem Pendidikan Di Jepun Lebih Praktikal


Someone told me recently β€˜a new standard’ among our society. Claim BIG, about anything and everything. Orang yang takde Phd sibuk claim ada Phd. Yang tak pegi Oxford University pon letak education Oxford University on fb profile. Why? Mari bersangka baik, maybe itulah harapan masing2 yang tak kesampaian, bukannya pasal nak menipu.. hehe… Majlis konvo… Continue reading Sistem Pendidikan Di Jepun Lebih Praktikal

Gemuk Kurus Bukan Punca Dari Keturunan


Feeza selalu dengar sesetengah dari kita menyalahkan genetik/keturunan bila mereka bertubuh besar aka gemuk. Tak tau la dari mana mereka dapat excuse ini. Most likely ianya dari sesetengah ‘nonsense’ scientific articles yang mendakwa gemuk ada kaitan dengan genetik atau keturunan. Sebenarnya ada banyak flaw dalam ilmu sains. Ianya tak dapat nak explain hampir semua fenomena… Continue reading Gemuk Kurus Bukan Punca Dari Keturunan

Atasi Selsema Yang Terlalu Kerap


Me and selsema bole consider as BFF. Sejak kecil lagi, I memang selalu selsema. Bukanlah teruk sangat selsema, dalam sehari dua saja tapi terlalu kerap. Kalau ada habuk sikit, mesti bersin dan selsema. Jika selsema yang ‘agak teruk’, demam pula akan menyusul. Yang peliknya, waktu tinggal di asmara asrama, kesihatan memang tip top. Bila balik… Continue reading Atasi Selsema Yang Terlalu Kerap

Talam Dua Muka


I am always amused how orang dulu boleh came up with awesome proverbs. Contohnya: talam dua muka. Obviously ianya berasal dari kuih talam yang mempunyai 2 lapisan. Let say black and white. Tapi kenapa kuih talam? Why? Takde ke kuih lain yang bole dijadikan proverb. How about karipap, kuih kegemaran ramai. Mungkin kita bole cipta… Continue reading Talam Dua Muka

Betul ke makan supplement boleh lebatkan rambut?


Betul ke? That was the question I asked to myself. Rasanya ‘semua’ orang mengalami keguguran rambut. Samada gugur secara kronik atau tak saja. For me, rambut dah gugur like more than 10 years. Awal-awal dulu memang rasa tak kisah. Ingatkan ‘normal’ je. Tapi bila lihat setiap hari rambut gugur, hati dah start rasa cuak. So… Continue reading Betul ke makan supplement boleh lebatkan rambut?

Skynet or SkyNut?


Hella yes! Skynet drove me nuts recently. So, I call them as SkyNUT. Feeza amat jarang(this year saja, 4-5 kali) menggunakan perkhidmatan Skynut tapi atas sebab2 tertentu, Feeza menggunakan khidmat mereka. Di sini, Feeza bukan nak complaint tapi untuk sharing dan ajak anda semua ambil iktibar dari pengalaman Feeza. Dari pengalaman, Skynut hanya mengambil berat… Continue reading Skynet or SkyNut?

Jujur Atau Hipokrit?


Sewaktu Feeza baru menjejakkan kaki di Jepun(more than 10 years back), my senpai(senior) ‘warned’ me about Japanese behavior. The senpai said something like: “Feeza… Orang Jepun ni hipokrit. Mulut cakap lain, hati cakap lain. Don’t believe them.” Memandangkan masih baru di Jepun dan tak faham lagi selok belok orang Jepun, Feeza anggap that ‘warning’ sebagai… Continue reading Jujur Atau Hipokrit?