Atasi Selsema Yang Terlalu Kerap


Me and selsema bole consider as BFF. Sejak kecil lagi, I memang selalu selsema. Bukanlah teruk sangat selsema, dalam sehari dua saja tapi terlalu kerap. Kalau ada habuk sikit, mesti bersin dan selsema. Jika selsema yang ‘agak teruk’, demam pula akan menyusul. Yang peliknya, waktu tinggal di asmara asrama, kesihatan memang tip top. Bila balik rumah hujung minggu atau cuti semester, mulalah bersin sana sini. Kalau mak menyapu rumah, I akan avoid jauh-jauh. My mom always said this; “ko ni, kalau balik rumah, tak pernah yang sihat.”. Ya mak. Anak mak ni kurang sihat bila balik rumah. :)

Oleh sebab alahan pada habuk yang kronik, kerja menyapu atau bersihkan apa jua bukanlah my favorite. Bila kemas rumah, I akan ‘stay in bed’ the next day because of having runny nose and watery nose. Selsema yang jenis meleleh, tak bole buat apa pun except baring dan tido.

I always believed I ‘rajin selsema’ disebabkan sistem imun badan yang lemah. I also believed sistem imun yang lemah pula disebabkan tak mendapat nutrisi dari susu ibu yang secukupnya. Mak cakap, I refused breast milk as early as 3 months old. Oh, don’t ask me why I refused. Maybe, tak sedap kot? hehe.. So I grew up with having formula milk.

This flu issue had been going on until 5-6 years back. I discovered that I must make peace with my own mind to get a healthy body. How to make peace with ourselves? 1st, kita kena tau apa yang buatkan kita jadi selsema. As for myself, one of the reasons selalu dapat selsema ialah tak suka cleaning. Tapi I buat juga cleaning. That’s caused conflict in my mind. A part of me didn’t want to do cleaning but another part of me wanted to do cleaning.

As you can see, the reason is as simple as that. But for mind, it’s not that simple. Emosi dan minda kita selalu ‘berperang sesama sendiri’ samada kita sedar atau tak. Most of the time, kita tak sedar konflik yang berlaku dalam minda sebab kita terlalu sibuk memikirkan hal lain dalam kehidupan.

Bila kita dah tau apa sebabnya, kita try untuk terima isu tersebut. For example, I told myself that It is OK to do cleaning. I repeat it many times until I feel it from my heart. It is a way to accept myself. Bila kita berperang dengan diri sendiri, kita reject diri kita. Rejection is not easy to deal with because it is hurt. This is the 1st step. Accepting bukanlah bole dilakukan sekelip mata. Kita perlu terima diri kita sepenuh hati dengan hati yang ikhlas.

I know I am not the only one who had this flu issue. I know some of my friends are in same situation with me. I was surprised when I discovered that I am not alone. Someone I know even had a surgery to fix this flu issue but the problem itself still has not fixed. It means, flu issue tak bole ‘repair’ dengan any surgery atau ubat-ubatan moden. Ianya perlu pendekatan yang berbeza to tackle it.

Semua penyakit berpunca dari minda kita. Bila kita terlalu banyak fikir, minda kita tak bole relax. Bayangkan mesin yang kena kerja sepanjang masa dan takde masa untuk berehat. Ianya akan rosak juga. Begitu juga dengan minda kita. Our brains need a time off from doing all of thinking.

Jangan ingat bila kita tak buat apa-apa, minda kita juga akan relax. Absolutely NOT. Jika kita tak kawal fikiran kita, ianya akan sentiasa bekerja. Cara untuk kawal fikiran ialah kosongkan minda, tak perlu fikir apa. Trust me, this is not an easy task to do. Maybe kita bole stop thinking for 2 seconds saja. Lepas tu start fikir macam-macam hal.

I am not 100% flu-free yet. But I could say there is a huge improvement in my health. Now, bersin dan selsema takde lagi even kemas rumah. Every time kena selsema, I focused to accept myself and it is ok to be this way. On top of that, I take perahan lemon dengan air masak setiap hari. Lemon mengandungi kadar alkali yang tinggi dan dapat meneutralkan badan yang berasid bila kena selsema.

Buat anda yang kerap selsema, terimalah diri kita seadanya. Jangan benci diri kita. Praktis untuk sayangkan diri sendiri. Not easy but doable. Badan kita ada healing power yang kita tak sedar. Kita bole sembuh asalkan kita percaya yang diri kita bole sembuh.

Talam Dua Muka


I am always amused how orang dulu boleh came up with awesome proverbs. Contohnya: talam dua muka. Obviously ianya berasal dari kuih talam yang mempunyai 2 lapisan. Let say black and white. Tapi kenapa kuih talam? Why? Takde ke kuih lain yang bole dijadikan proverb. How about karipap, kuih kegemaran ramai. Mungkin kita bole cipta satu proverb dengan menggunakan kuih karipap. :D

Manusia ada bermacam-macam ragam dan perangai. Dalam keluarga kita sendiri pun dah nampak macam-macam perangai pula. Inikan pula satu kampung, satu taman, satu ofis, satu negara dan seterusnya. Of course la pelbagai variasi dan version yang wujud. Ada yang talam dua muka, ada juga yang suka bermuka-muka. Ada juga yang muka seposen. 

A while back my BFF did stab me from my back. Oh she didn’t take out a knife and stabbed me. What I meant is she betrayed me in a way I should not reveal here. Indeed it felt very hurt because it came from a person who I trusted so much. It was even hurt because she was the closest friend I ever had.

I had grudges on her for a long time. At one time, I imagined I would punch her nose if I bump onto her one day. Gladly, the day never came(as of today). hehe.. Yeah, life is interesting. This city is not big with small population yet I haven’t met her for more than a decade. Not by coincident. I always run errands and go out to malls. Makan di warung dan pergi pasar malam as usual.

Bila kepercayaan kita dirobek-robek, dah tentu kita tak dapat mempercayai seseorang itu lagi. I am sure sesiapa yang pernah rasa in my situation understand how it was. Lepas I dapat tau what she did, I was extremely mad at her. Marah, geram, sedih semuanya ada. Why I felt that way? Actually it was because I had high expectation on her. Dalam tak sedar, selalunya kita akan set up satu expectaction terhadap satu individu.

Tak kisahlah expectation apa pun. Contohnya suami expect isteri setia kepadanya tapi yang berlaku adalah sebaliknya. Dah tentu hati suami akan remuk redam bila dapat tau perangai isterinya. Lagi satu contoh pula ibu expect anaknya balik kampung setiap bulan tapi anaknya balik kampung setahun sekali. Dah tentu hati ibu sedih.

Expectation semuanya berlaku di luar sedar. Kadang-kadang kita rasa it’s ‘normal and natural’. Yeah, kita sorang je yang berfikir sedemikian tapi ramai lagi orang lain yang tak rasa ‘normal and natural’. Bila kita tak dapat apa yang kita angankan, kita akan berasa kecewa. Lagi tinggi harapan yang kita ada, maka makin besar juga impak kecewa itu.

Tak mudah nak ‘move on’ sebenarnya. For me, I held grudges against my ‘friend’(she’s not my friend anymore) for years and years. I never felt peaceful. Hari-hari teringat apa yang dia dah buat. I laughed as if nothing happened but deep down inside I felt hurt.

One day, something knocked on my head. I heard myself was telling me; “sudahlah Feeza. make peaceful with yourself”. That day, I felt seolah-olah melepaskan satu bebanan yang amat berat yang dah dipikul bertahun-tahun lamanya. I decided to forgive her and let it go. Memaafkan orang lain kerana diri kita sendiri, bukan sebab lain. Trust me, diri akan rasa ‘ringan’ dan lega bila kita tidak menyimpan sebarang dendam dan marah.

Ada orang cakap, kalau selalu marah, kita akan cepat tua. Dulu, I rasa ianya satu jenaka untuk menghilangkan rasa marah tapi sebenarnya memang betul. Bila kita marah, kita akan stress. Bila stress, kita akan dapat sakit. Bila kita sakit, kadar penuaan akan meningkat dengan sangat cepat. Tak caye? Don’t believe me. Just observe.

Cuba perhatikan kenalan kita yang dulunya sihat dan tiba-tiba jatuh sakit dan sakit kronik. Kita akan nampak wajahnya kelihatan sangat tua berbanding beberapa bulan dulu. Energy orang sakit tak sama dengan orang sihat. So memang betullah kalau selalu marah cepat tua. heheh..

Marah ialah satu perasaan normal. Semua orang ada sifat marah samada ditunjukkan atau tak. Ada yang suka simpan marah dalam diam. Ada juga yang express marah secara terang-terangan(i am like that heee). Tapi yang tak betulnya kalau kita marah berpanjangan, tak kesudahan. Tak perlu marah lama-lama. Kita switch on-off button cepat-cepat for the sake of ourselves. Bukan untuk orang lain tapi untuk diri kita sendiri.

Bila kita bebas dari dendam dan marah, hidup akan lebih tenang dan ceria. Now, I think I can face that ‘friend’ peacefully if I meet her one day. But I think it is less likely to meet her. My life path is far away from her now. That’s why I said life is interesting. It works in a miraculous way. Bila kita choose different path, kita takkan jumpa lagi people from the past. But if you are still mingle with same people from the past, it means your life path are same with them.

Again, nothing is ‘bad or good’. Seseorang itu didatangkan kepada kita untuk sesuatu tujuan. Tujuannya tak lain untuk kita learn something about life. I learned that I need to forgive people to be happy. That’s my lesson. I am grateful and thankful to ‘that friend’ because she taught me a valuable life lesson.

Life lesson is priceless. It can’t be bought by money. It comes from experiences. Some say, orang tua banyak makan garam. ;) Itu bukanlah bermakna lagi tua seseorang itu maka lagi banyak ‘life lesson’ yang didapatinya. NO. It does not. Not necessarily. Life lesson tak seiringan dengan usia. Cuma kita perlulah banyak perhatikan diri sendiri dari sibuk menjaga hal orang lain.

Betul ke makan supplement boleh lebatkan rambut?


Betul ke? That was the question I asked to myself.

Rasanya ‘semua’ orang mengalami keguguran rambut. Samada gugur secara kronik atau tak saja. For me, rambut dah gugur like more than 10 years. Awal-awal dulu memang rasa tak kisah. Ingatkan ‘normal’ je. Tapi bila lihat setiap hari rambut gugur, hati dah start rasa cuak. So I went to pharmacy and asked a pharmacist there. He said kalau gugur less than 100 helai sehari, tak perlu risau, ianya normal untuk humans. I was like ‘REALLY? 100 helai? are you kidding me?’

The pharmacist was a Japanese because I was in Japan at the moment. Since I thought Japanese are advanced in technologies and research, I took that words but with some uneasiness. I kept telling myself no need to worry bout hair fall and it’s just ‘normal’. Trust me, it’s easier to say than done. Even I was trying very hard to tell myself every day, I was in huge doubt. The problem was prolong for years and years until I really felt ‘tak kisah’. Apa nak jadi, jadilah.. Dah malas nak ambil kisah lagi. Penat rasanya.

Beberapa tahun lepas, I discovered that rambut gugur because akar rambut tak sihat dan kulit kepala tak sihat. Cuba bayangkan seperti akar pokok yang tak kuat mencengkam pada tanah. Apa jadi bila hujan dan angin. Dah tentu akar pokok tu senang tercabut. So, what to do? 1st step is to strengthen our hair roots. How to strengthen our hair roots? I asked that question to myself. After did some research an googled, I came with an idea that mayyybee I need to take supplement.

VitaminSupplementLabels

According to some research, akar rambut tak kuat sebab kekurangan mineral zink(zinc) dalam badan kita. So, I gave a try.. Beli zink supplement from company s******. After took zinc for 3-4 months, masih tak nampak sebarang perubahan pada rambut. Rambut tetap gugur especially lepas mandi. Not only that, bila duduk relax pun I dapat rasa yang rambut gugur ke lengan one by one from time to time. Kat katil jangan cakaplah. Tiap-tiap hari kutip rambut gugur atas cadar.. :(

At last I decided not to finish zinc supplement because I believe it’s just doesn’t work for me. Maybe it works for other people but it’s just not for me. Around that time, shampoo Bawang start keluar tv dan iklan. My bro has tried it and he said it’s ‘ok’ for him. So I tried shampoo Bawang dan guna tiap2 hari. Well, my routine was shampooing my hair every 2 days but lepas guna shampoo Bawang, I guna every day because it has less chemical substance compare to commercial shampoo in our market(at least I thought so).

Amazingly, after guna shampoo Bawang for several weeks(less than a month), dah nampak rambut gugur makin sikit especially lepas shampoo rambut. Kat cadar pun dah kurang rambut gugur. Yes, rambut tetap gugur tapi kuantitinya makin kurang berbanding sebelum guna shampoo Bawang. Rambut juga gugur even bukan waktu mandi but makin sikit. To me, it’s a ‘huge improvement’ for myself.

Actually, I wasn’t expect anything from shampoo Bawang. Tak nak rasa frustrated lagi just like makan zinc supplement tapi takde improvement. Some say ‘less is more’. I think it’s very true in my case. So far, dah lebih 3 tahun guna shampoo Bawang and I wash my hair every single day. I have oily scalp. Kalau tak basuh guna shampoo every day, rambut dah jadi oily at next 2nd day, jadi berkusam dan tak bermaya.

At the same time, I also make peace with myself. Not only rely on external care, but I think it’s extremely important to work with my emotion. I admit I hated my hair when it looked ‘dull’ and ‘not fluffy’. When I hated my hair it also means I didn’t love my body. I rejected myself. Self acceptance is very very important in this.

Yeah, now I am a happy person. I like my hair, I love my body. Therefore I accept myself wholeheartedly inside out.

Here I am not saying you should not take any supplement. Kalau rasa makan supplement boleh menambahkan kesihatan pada tubuh badan, makanlah. It’s your decision anyway. But for me seboleh-bolehnya tak nak makan sebarang ubat-ubatan anymore. In fact, I could say I didn’t take any medicines for 5-6 years already. The last medicine I took was flu drug.

Bagi mereka yang mengalami keguguran rambut, kalau gugur kurang 100 helai sehari, tak perlulah risau lebih. Sebenarnya bila kita makin risau, rambut makin gugur. Caye tak? Yes, trust me. I have witnessed this by myself. When I am stressed, I noticed that rambut akan gugur lebih banyak dari biasa. Memang nampak rambut berterabur atas cadar dan atas lantai. Bila kurang stress dan emosi stabil, sangat sikit rambut gugur.

What does this tell you? Emosi memainkan peranan besar dalam apa jua perkara. Tekanan amat berkait rapat dengan kesihatan tubuh badan. It’s very subtle. Selalunya kita tak perasan hal ini sebab terlalu sibuk dengan urusan seharian. Sibuk dengan urusan di pejabat, sibuk nak uruskan rumah dan anak-anak.. At last, kita terlupa nak pay attention to our body.

Apa jua yang berlaku kepada tubuh kita adalah ‘signs’/tanda yang tak bole dinafikan. We can choose to ignore or to pay attention to it. Bila emosi stabil, kita tak stress dan badan pun jadi sihat semulajadi tanpa ambil sebarang supplement. Ada juga sesetengahnya yang ambil supplement to feel better of themselves. Tak salah juga but I choose to believe nature is the best. :)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 182 other followers

%d bloggers like this: